Magas E vitamin tartalmú ételek fogyasztása mellett is kizárt az E vitamin túladagolásHabár az E vitamin (tokoferol) egy zsírban oldódó vegyület, a naponta bevitt mennyiség 60-70%-a kiürül a széklettel. Ugyanúgy, ahogy a B és a C vitamin, viszonylag rövid időn keresztül tartózkodik a szervezetben, éppen ezért elég nehéz az E vitamin túladagolás. Az E vitamin túladagolás csupán egyetlen mellékhatással járhat: a fokozott K vitamin szükséglet. Ha nagy mennyiségű E vitamint szedünk, muszáj mellé több K vitamint fogyasztanunk, mert pl. alvadásgátló szereket szedő emberekben vérzést okozhat a K vitamin hiány. A K vitaminra többek között a normális véralvadáshoz van szükségünk, a tokoferol ellenben éppen-hogy alvadásgátló hatású. Ezért fontos a két vitamin szedése közti megfelelő egyensúly betartása.

Ezzel a vitaminnal kapcsolatosan is – ami szinte minden vitaminra érvényes – inkább a vitaminhiány a jellemző, nem pedig az E vitamin túladagolás. Például a koraszülött csecsemők általában ennek a vitaminnak a  hiányában szenvednek. Náluk kiemelkedően fontos ennek a vitaminnak a  pótlása, hiszen annak hiánya egy szembetegséghez, az úgynevezett retinopátiához, vagy akár agyvérzéshez is vezethet. Ezek a csecsemők éppen ezért általában nagy dózisban kapják az E vitamint.

Náluk ez a fajta ” E vitamin túladagolás ” semmiféle ismert ártó hatással nem jár.

Fontos tudni, hogy bár az egészséges embereknél szinte semmilyen kockázattal sem jár a tokoferol  nagyobb dózisban való fogyasztása ( a fokozott K vitamin szükségleten kívül), vannak bizonyos betegségek amelyeket az E vitamin túladagolás súlyosbíthat is. Ezek a betegségek a következők: cukorbetegség, magas vérnyomás, túl aktív pajzsmirigyműködés és a reumás szívbaj.

Bizonyos esetekben ennek a vitaminnak a nagy mennyiségben való szedése akár növelheti is a már amúgy is magas vérnyomást. Viszont ha a szedését kis adagokkal kezdjük, és fokozatosan emeljük azt a megfelelő szintre, annak eredménye akár vérnyomáscsökkenés is lehet. Amennyiben ebben a betegségben szenved, az E vitamin szedése előtt mindenféleképp beszéljen orvosával!

Aki cukorbetegségben szenved, az fokozott tokoferol bevitel mellett – vagyis némi E vitamin túladagolás segítségével – akár csökkentheti a napi inzulinadagját is. Erről azonban előtte mindenképp konzultáljon orvosával!

Az, aki reumás szívbajban szenved, mindenféleképp vegye figyelembe, hogy mivel szíve két fele nincs egyensúlyban egymással, az állapotát az E vitamin túladagolás még ronthatja is.

Aki a fentiek közül bármelyik betegségben szenved, kis adagokban kezdje el szedni a tokoferolt és havonta növelje a napi adagját egy kicsivel. Az E vitamin szint növelésének mindenképpen fokozatosnak kell lennie!

Akinél a fönt leírt betegségek egyike sem áll fönn, annak E vitamin túladagolás esetén sincs mitől félnie, csak a tokoferol túladagolás következtében megnövekedett K vitamin szükségletére kell odafigyelnie.

Beszélnünk kell a “túladagolás” pozitív hatásairól is: mivel ez a vitamin – az eddigi tapasztalatok szerint – az emberi szervezet egyik leghatékonyabb gyökfogó antioxidáns anyaga, ezért ezt a szabadgyök fogó képességét a gyógyításban is kihasználhatjuk. Nagyon sok betegségnél a szabad gyök képződés visszaszorítása a gyógyulás egyik alapfeltétele. Ezért komoly, gyógyításra irányuló kísérletek folynak a tokoferol nagyobb mennyiségben történő adagolásával.
Érdekes és sokatmondó adat, hogy azoknál a súlyos betegeknél, akiknek ebben a stádiumban fokozott mennyiségű E- és C vitamint adtak, 34%-al kevesebb volt a halálozási arány, mint a “vitamin-túladagolásban” nem részesülők között.