Sok teljes kiőrlésű gabona - nincs E vitamin hiányHa vitaminhiányban szenvedünk, akkor annak előbb-utóbb látható jelei lesznek. Szervezetünk mindig tudatja velünk, ha vitaminra van szükségünk. Ám ezeket a jelzéseket általában nem ismerjük fel.

Az E vitamin hiány tünetei a következők:

1. A vörös vérsejtek erőteljes pusztulása. Ennek pedig az az  egyik következménye, hogy a vörösvérsejtek gyors szétesése miatt vérszegénység alakul ki.

2. Izomsorvadás, izomgörcsök, izomgyengeség.

3. Szaporodási zavarok.

4. Megfigyelhetők különféle neurológiai tünetek is: járászavar, kettős látás, rossz helyzetérzékelés, csökkent reflex.

Tudni kell, hogyha valakinek az étrendje változatos, csak elvétve szenved ennek a vitaminnak a hiányában. A  hiánytünetek jobbára csak akkor fordulnak elő, ha a szervezetünk tápcsatornájának a felszívó képessége nem kielégítő.

Vannak betegségek, amelyek megzavarják a zsírfelszívódást, és mivel ez a vitamin egy zsírban oldódó vegyület, ezáltal E vitamin hiány kialakulásához vezethetnek. Sok esetben ez az elégtelen felszívódás akkor következik be, ha műtét következtében lerövidült a vékonybél hossza, ezáltal csökkent a felszívó felülete. A bélfodri erek trombózisa is nagymértékben akadályozhatja a felszívódást. A következő betegségek növelik az E vitamin hiány kialakulásának lehetőségét: lisztérzékenység, epevezeték-elzáródás (szükséges, hogy a tokoferol molekulája az epesavakkal összekapcsolódjon), cisztás fibrózis (a külső elválasztású mirigyek (nyálka, verejték) öröklődő megbetegedése).

Koraszülött csecsemőknél ennek a mikro-tápanyagnak a hiánya egy szembetegséghez, az úgynevezett retinopátia kialakulásához, illetve akár agyvérzéshez is vezethet. Amennyiben a baba tápszert kap, nem érdemes olyan bébiétellel etetni, amely szegény E vitaminban, de gazdagon tartalmaz telítetlen zsírsavakat, ugyanis az ilyen zsírok könnyen oxidálódnak, ezáltal szabad gyököket képezve. Egy nagyon fontos  szerepe többek között ennek a vitaminnak  az is, hogy (antioxidáns hatása révén) véd a szabadgyökök okozta károsodások ellen.

Azért, hogy biztosítsuk napi E vitamin (tokoferol)  szükségletünket, lehet szedni ezt a vitamint olajos kapszulák formájában, vagy akár száraz tablettákként is. Azoknak akik nem bírják az olajat vagy már elmúltak negyven évesek, a tünetek  megelőzése érdekében inkább a száraz forma szedése ajánlott.

Ha esetleg telítetlen olajat tartalmazó diétát tartunk, feltétlenül szedjünk E vitamint, hogy ez által fedezve legyen az ez-irányú napi vitaminszükségletünk is. A szervetlen vassók árthatnak ennek a vitaminnak, ezért, ha azt is szedünk, fontos, hogy a két anyag bevétele között legalább 8 órának el kell telnie. A szervetlen vassókkal ellentétben a szerves vas-komplexek nem tesznek kárt ebben a vitaminban. Amennyiben klórozott vizet (pl.: csapvíz) fogyasztunk,  az E vitamin hiány elkerülése érdekében nagyobb mennyiségnek kell a szervezetünkbe bekerülni  ebből a vitaminból.  Fontos a (természetes) E vitamin terhesség alatti fokozott szedése. Megnövekedik az E vitamin szükséglet azoknál is, akik éppen szoptatnak. A fogamzásgátló tablettát szedő, vagy hormonkezelésben részesülő hölgyeknek is több tokoferolt kell bejuttatniuk a szervezetükbe.  A menopauzában lévő nőknek is ajánlatos megnövelni a napi tokoferol adagját az E vitamin hiány elkerülése érdekében.

Az olyan készítmények, amelyek E vitamin mellett szelént is tartalmaznak különösen egészségesek, hiszen a szelén javítja ennek a vitaminnak a  hatékonyságát.