Az E vitamin hatása sok tojás fogyasztása esetén fokozottan érvényesülMielőtt elkezdek írni az E vitamin (tokoferol)  fontos és jótékony hatásairól, fontosnak tartom figyelmeztetni itt is a kedves olvasót arra, hogy a természetes E vitamin hatása mindig jobb, mint az ugyanolyan kémiai szerkezetű, de szintetikusan előállított vitaminoké (ez egyébként minden vitaminra igaz). Míg a mesterségesen előállított vitaminok egyes emberek szervezetében nem várt reakciót válthatnak ki, addig a természetes vitaminokra ugyanezen emberek egyáltalán nem érzékenyek.

Az E vitamin hatásai, melyek jótékonyan segítik szervezetünket:

 1. Aki megfelelő mennyiséget juttat be a szervezetébe ebből a létfontosságú vitaminból, azon később jelennek meg az öregedés jelei, mint azon, aki ebből kevesebbet fogyaszt. Ez annak köszönhető, hogy ez a vitamin késleltetni tudja az oxidáció miatt jelentkező öregedést. Ennek az ember számára nagyon fontos anyag  hatásának is köszönhető, hogy bőrünk sokáig ráncmentes, hajunk fénylő és egészséges marad.
 2. Az E vitamint szedő embereknek jobb az állóképessége, mivel az  segíti a szervezetünk oxigénellátását.
 3. Ez a vitamin az A vitaminnal együtt védi a tüdőnket a levegő szennyeződéseitől.
 4. A tokoferol  hatása az is, hogy testünkben nem képződnek véralvadékok, hiszen gátolja azok keletkezését, illetve, ha már létrejöttek segíti azok lebontását.
 5. Fontos tudni azt is, hogy ennek a tápanyagnak a  hatása által kevésbé vagyunk fáradékonyak, mint azok akik nem szednek eleget ebből a fontos anyagból.
 6. Ha valakinek valamilyen sérülése, sebe van, érdemes a sérült felületet bekenni E vitamin olajjal. Ez a bőrön át felszívódva megakadályozza a nagyobb hegesedések kialakulását.
 7. A (természetes) E vitamin szedése terhesség alatt kiemelkedően fontos, mert magzatvédő hatása révén segít a vetélések megelőzésében.
 8. Az E vitamin csökkentheti a magas vérnyomást is a vizelethajtó hatása révén. Ha valaki magas vérnyomástól szenved, kezdetben az is lehet az E vitamin hatása, hogy még jobban megnöveli azt. Viszont, ha a vitamin szedését kis adagokban kezdjük el és havonta fokozatosan növeljük a napi adagot, úgy vérnyomás csökkenés lehet az eredmény. Fontos, hogy a  szedése előtt mindenképpen konzultáljon orvosával!
 9. Az  égési sérülésekre is kiváló hatással lehet alkalmazni.
 10. Ha valakinek sokat görcsöl a lábikrája vagy valamelyik lábizma, az szedjen több E vitamint, mert az enyhíti ezeket a görcsöket.
 11. A cukorbetegségben szenvedő embereknek is segíthet ez a vitamin, a  hatása révén esetleg csökkenthetik inzulinadagjukat. A kúra elkezdése előtt mindenképpen beszéljen orvosával!
 12. Az E vitaminnak értágító hatása is van.

Aki reumás szívbajban szenved, az vegye figyelembe, hogy nincs egymással egyensúlyban a szívének a két fele, ezért rá nézve az E vitamin hatása nem kedvező, ha azt nagy adagban szedi. Ez az egyébként kiemelkedő fontosságú “mikrotáplálék”  ebben az esetben akár még ronthat is az állapotán.